Ağrı 1 Şubesi

Önerimiz karşılık buldu, öğretmenlerin 2020 yer değişikliği takviminin içeriği değişti

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, öğretmenlerin 2020 yılı yer değişikliği takvimini yayımladı. Bakanlık, Eğitim-Bir-Sen’in “Odak Analiz-3 Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Süreci Tespitler ve Bir Model Önerisi” raporunda dile getirdiği öneriyi dikkate alarak, yer değişikliği işlemlerini emeklilik işlemlerinden sonraya alarak Temmuz ayında il içi yer değişikliğiyle başlatma kararı aldı.

Raporumuzda “Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkındaki 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 331’inci maddesine göre ‘Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır.’ Yılda ortalama 8 bin ila 10 bin arası öğretmenin emekli olduğu göz önüne alındığında il içi ve iller arası yer değişikliği taleplerinin karşılanması için makul takvimin Temmuz ayında başlatılması gerektiği” ifadelerine yer vererek, “okulların kapanmasıyla birlikte Temmuz ayında başlayıp Ağustos ayının son haftasında bitecek” bir yer değişikliği takvimi önerisinde bulunmuştuk.

Önerimizin dikkate alınarak öğretmenlerimizin yer değişikliği sürecinde aksayan yönleri büyük ölçüde giderecek nitelikteki yer değişikliği takvimi düzenlenmesi yerinde ve doğru bir uygulamadır. Ancak Bakanlık, il içi yer değişikliğinde sıra uygulamasını da ilgili yönetmeliğe ve takvime bir an önce almalıdır.

Söz konusu raporumuzda “Sıraya bağlı yer değiştirmeye son veren yönetmelikle birlikte il içinde görev yapan öğretmenlerin istedikleri okullara gelme şansları çok zayıflamıştır. Bu itibarla yer değiştirme takviminin Temmuz ayında il içinde görev yapan öğretmenlerden başlaması ve il içinde sıra uygulamasına geri dönülmesi önerilmektedir. İl içi sıraya bağlı yer değiştirme uzun yıllar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başarıyla uygulanmıştır” tespitlerine yer verilmiştir.

Bakanlıktan beklentimiz, yer değişikliği taleplerini azami ölçüde karşılamak amacıyla yer değişikliği sürecini emeklilik işlemleri sonrası il içi yer değişikliğiyle başlatmak konusunda gösterdiği olumlu ve öğretmenler arasında takdir toplayan politika değişikliğini, il içi yer değişikliğinde sıra uygulamasını yeniden hayata geçirme konusunda da gerçekleştirmesidir.